De grootste verschillen tussen Yoga en Pilates

De grootste verschillen tussen Yoga en Pilates volgens mij zijn:

 

• Pilates is oorspronkelijk een kleine 100 jaar geleden ontwikkeld door Joseph Pilates en wordt beoefend op apparatus zoals een reformer, caddilac, chair, barrel,… Het matrepertoire is oorspronkelijk bedoeld als huiswerk voor diegene die trainden op de toestellen. Yoga is naar schatting 5000 jaar oud en wordt enkel uitgeoefend op de mat.

 

• Beide zijn body and mind lessen, met toch een andere insteek! Yoga wordt een “practice” genoemd, eerder een soort levenswijze. De bedoeling is om je lichaam door beweging en ademhaling ontvankelijker te maken voor meditatie. Pilates daarentegen is wel degelijk een work-out! Eentje waarbij wordt verwacht dat controle, concentratie en symmetrie in je lichaam ervoor zorgt dat het lichaam sterk wordt.

 

• Hoewel beide focussen op beweging en ademhaling, focust Yoga eerder op ademen voor de beweging zelf, terwijl Pilates eerst focust op beweging, controle en dan de coördinatie met de ademhaling.

 

• De wijze van ademen is anders: Yoga gebruikt een diepe, warmte-opwekkende en rythmische ademhaling (uyyjayi), pilates gebruikt een tragere, meer gecontroleerde diafragmatische ademhaling. Hoewel in sommige oefeningen in Pilates toch ook een snelle staccato ademhaling aan bod komt, vergelijkbaar met kapalabhati in Yoga.

• Vrijwel alle oefeningen gebeuren al liggend in een matles Pilates, bij Yoga is er altijd een combinatie van staande, zittende en liggende houdingen.

• Over het algemeen zijn yogahoudingen statischer en worden ze langer aangehouden om je beweging te kunnen voelen in je lichaam. Bij Pilates ligt de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit, of in dit geval tijdsduur. Het aantal herhalingen van een oefening zal nooit hoger zijn dan 10 en het tempo ligt hoog in de originele les.

Pilates Moves huisregels

Kennismaking Bij een eerste kennismaking vul je een intakeformulier in. Hierop vul je persoonlijke als medische gegevens in die uiteraard vertrouwelijk worden behandeld. Daardoor weten

Lees verder »